Taskukirjasto, Ellibs ja OverDrive

Eli kuinka varmistat, että kannat aina vähintään yhtä kirjastoa mukanasi etkä enää koskaan joudu poistumaan sulkemisajan koittaessa.

HelMetillä oli vuosia sitten käytössä Androidillekin saatavilla oleva mobiilisovellus, jolla pystyi hakemaan, varaamaan ja uusimaan lainattavia teoksia. Se lopetettiin eikä uudesta sovelluksesta ainakaan muistaakseni vielä silloin ollut varmaa tietoa, mikä oli hyvin harmillista. Koska oma kirjaston suurkuluttajuuteni väheni muutenkin tämän jälkeen (kiitos syventävien opintojen), äkkäsin uuden sovelluksen olemassa olon vasta kaverini käytettyä sitä omien lainojensa uusimiseen Finnconin aikana

Uusi upea Taskukirjasto

Kirjastoverkon uusi aluevaltaus mobiilisovellusten saralla on Taskukirjasto, joka on selkeästi edeltäjäänsä kehittyneempi. Kun olet kerran kirjautunut kirjastokorttisi numerolla ja pin-koodilla, sovelluksella onnistuvat kirjaston palveluista tärkeimmät: lainojen tarkistaminen, niiden uusiminen ja aineiston varaaminen. Kirjastojen aukioloajat ja yhteystiedot on myös sisällytetty sovellukseen, ja siltä saa henkilökohtaisia lukusuosituksia lainojen perusteella, joita – tai muita mielenkiintoisia opuksia – voi tallentaa suosikkilistalle.

Muita hyödyllisiä ominaisuuksia ovat itselleni täysin uusi ja tuntematon mahdollisuus lainata omia lainoja kavereille, kätevä sovelluksen toimiminen kirjastokorttina ja oman sijoituksen näkyminen varausjonossa. Taskukirjasto on saatavilla Androidille, iOSille ja Windows Phonelle kunkin omasta sovelluskaupasta.

Taskukirjastoa on paranneltu sen betaversion julkaisun jälkeen, mutta jotkin lievästi ärsyttävät kompastuskivet vaivaavat sovellusta edelleen. Se on jokseenkin hidas toimimaan eikä jostain syystä näytä haetun kirjailijan kaikkia teoksia, vaikka ne teoksen nimellä haettaessa löytyvät järjestelmästä. Lisäksi ainakin luurin Paluu-namiska heittää vielä satunnaisesti ulos sovelluksesta, vaikka asiaa on jo korjailtu. Nämä ongelmat ovat suurimpia havaitsemiani mutta eivät loppujen lopuksi niin kovin merkittäviä, joten säästän yksityiskohdat ja pikkuvirheet HelMetille menevään palautteeseen.

Taskukirjaston UKK:sta selviää, mitkä ominaisuudet ovat kehitteillä ja mitä käyttäjät ovat ehdottaneet lisättäväksi. Keräilen itsekin listaa pienistä bugeista, yllä mainitut mukaan lukien, ja mieleen tulevista parannus- ja kehitysehdotuksista. Olisi suoraan sanoen ihan hemmetin sääli, että Taskukirjasto edeltäjänsä tapaan katoaisi, joten yritän kantaa korteni kekoon sen hiomisessa sujuvasti toimivaksi ja käyttäjää palvelevaksi sovellukseksi.

Mistä niitä e-kirjoja oikein saa?

Olin e-kirjojen markkinoille tulon jälkeen hyvin pitkään sähkökirjavastainen (en vieläkään pidä termistä ’sähkökirja’) ja lämpenin niille kunnolla vasta vuosi sitten. Amazonin e-kirjakaupan ja -lukuohjelman Kindlen ilmaiskirjoista (suurin osa englanniksi) löytyy paljon roskaa, viihdettä ja oikeasti laadukasta kirjallisuutta, jota olen kahlaillut läpi kaivatessani nopeaa luettavaa.

books-1176150_1280

HelMet on ottanut e-kirjat valikoimiinsa kahden palvelun kautta, joihin voi kirjautua kirjaston asiakkaana; nämä ovat Ellibs ja OverDrive, joista löytyy e- ja äänikirjoja pääosin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi – joskin myös muunkielisiä teoksia, mm. kiinaksi ja venäjäksi, on saatavilla ainakin OverDrivessa.

HUOM: Useimpien lukuohjelmien käyttö vaatii Adobe ID -tunnusta, jonka voi luoda itselleen ilmaiseksi, koska lainattava aineisto on tekijänoikeussyistä suojattu DRM-tekniikalla.

Kirjastoverkko on toiminut mielestäni äärimmäisen fiksusti ja julkaissut kirjallisten ohjeiden lisäksi ohjevideoita verkkopalveluidensa käyttämiseen; tosin ainakaan vielä niitä ei ole tekstitetty millekään kielelle. YouTube-kanavan listalta löytyvät ohjeet sekä OverDrive- että Ellibs-aineistojen käyttöön, varausten ja lainausten tekemiseen ja kummankin aineiston lukemiseen tarkoitetun sovelluksen asentamiseen. Ellibsin kanssa käytettävä Bluefire Reader käy myös OverDrivesta lainattujen teosten lukemiseen, joskin suosisin OverDriven omaa sovellusta. Useimpia lainattuja e-kirjoja voi toki lukea myös selaimessa, ja esimerkiksi Ellibsin äänikirjojen kuuntelu onnistuu vain sitä kautta.

Toistaiseksi ainoastaan OverDrivesta lainattujen teosten tiedot näkyvät HelMetin verkkosivuilla omissa tiedoissa, ja vain siellä olevan aineiston lainaaminen, uusiminen ja varaaminen onnistuu verkkosivujen kautta. En osaa sanoa, milloin vastaava saadaan käyttöön Ellibsin kanssa, puhumattakaan siitä, että e-aineiston hallinta onnistuisi yksinomaan Taskukirjastossa. E-aineiston lainausten tietojen saaminen sovellukseen on kuitenkin kuulemani mukaan työn alla, joten toivottavasti lainaustoiminnot tulevat käyttöön tulevaisuudessa.


Ellibs

Mitä: Kauno- ja tietokirjallisuutta kaiken ikäisille enimmäkseen suomeksi ja ruotsiksi, tietokirjallisuutta myös englanniksi. Äänikirjoja suomeksi.

Missä voi lainata / varata / uusia: Ellibsin verkkosivuilla osoitteessa www.ellibslibrary.com. Ellibsiin kirjaudutaan HelMet-kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla. Lainatut teokset löytyvät ja niiden hallinta tapahtuu Omassa kirjahyllyssä.

Montako lainaa / varausta yhtä aikaa: 5 lainaa ja 7 varausta. Laina-ajat e-kirjoille 1 tai 14 vuorokautta. Lainan voi yleensä palauttaa ajoissa.

Millä lukea: Bluefire Reader, Adobe Digital Editions, yleisimmät selaimet.

OverDrive

Mitä: Kauno- ja tietokirjallisuutta sekä sarjakuvia enimmäkseen englanniksi; paljon lasten- ja nuortenkirjoja. Aineistoa myös muilla kielillä. Äänikirjoja englanniksi.

Missä voi lainata / varata / uusia: Joko HelMetin verkkosivuilla, OverDriven sivulla osoitteessa www.overdrive.com tai sen sovelluksessa. OverDriven palveluihin kirjaudutaan HelMet-kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla; HelMet on listattu nimellä Helsinki City Library. Sovellus on saatavilla iOS:lle, Androidille, Chromebookille, Windows Phonelle, Windows 8:lle ja 10:lle sekä Kindle Fire HD -laitteeseen.

Montako lainaa / varausta yhtä aikaa: 5 lainaa ja 5 varausta. Laina-ajat e-kirjoille 7 tai 14 vuorokautta. Lainan voi yleensä palauttaa ajoissa.

Millä lukea: OverDrive-sovellus, yleisimmät selaimet, Bluefire Reader.

Advertisements

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s